Нотатки з міжнародного форуму «Вода й енергія» у Львові

7 жовтня у Львові відбувся Другий міжнародний екофорум «Вода та Енергія». До організації та проведення форуму вирішальним чином долучилися Львівська міська рада та Асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія». Його учасниками стали органи місцевого самоврядування, міжнародні та українські експерти у галузі водопровідно-каналізаційного господарства, представники міжнародних фінансових організацій.  Місто Котермака на форумі представив начальник КП «Дрогобичводоканал»  Роман Шагала.

Багато було цікавих, гарних виступів. Воно й не дивно: обговорення існуючих екологічних викликів відбулося за участі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерства екології та міжнародних фінансових організацій. Докладно обговорено тему фінансових інструментів для реалізації екологічних та проектів з   ресурсозбереження у малих містах із залученням міжнародних донорських організацій. Відбулась презентація вітчизняних та зарубіжних виробників у галузі водопостачання та водовідведення, очищення стічних вод комунальних підприємств та підприємств харчової промисловості. Обговорено  сучасні технології з утилізації осаду, інновації у водопідготовці та енергозбереженні. Багато сказано було про альтернативну та відновлювальну енергетику, автоматизацію виробничих  процесів у цій галузі.

На форумі виступив голова Фонду охорони природного навколишнього середовища Польщі Казімеж Куйда. Коли у Польщі 25 років тому уперше поставили питання руба: за будь-яку ціну змінити екологічну політику, ситуація в країні була незаздрісною. Тодішня Польща багато в чому нагадувала сьогоднішню Україну. Але Україна сьогодні перебуває у кращому становищі, ніж 25 років тому Польща: має шанс вирішити свої  екологічні проблеми швидше й якісніше. Бо вже проторено певний шлях, напрацьовано досвід. Усе це, як мінімум, дозволить уникнути помилок, які зробили в Польщі. Нашим сусідам велику допомогу надала Європа. Загальний обсяг інвестицій в екологічні проекти становить 150 млрд. злотих. Усі ці кошти було використано розумно, з максимальною віддачею. Сусіди зуміли відновити роботу 140 тис. кілометрів каналізацій! Допомогу Європи Польщі важко переоцінити, але й поляки не сиділи склавши руки. Головним досягненням усіх цих років стала нова система фінансування охорони довкілля в країні. У Польщі навіть Банк охорони  довкілля створили. Його головним власником(52% акцій) став Фонд охорони природного навколишнього середовища. Поляки навіть на тлі екологічних досягнень інших країн ЄС добилися немалого. Вони стали набагато освіченішими й відповідальнішими у всьому , що стосується екології. Але визнаним лідером у реалізації сучасних екологічних проектів та новітніх технологій з енергоощаднення в Європі є Данія. Презентація данських інноваційних досягнень та пропозицій стала головною родзинкою форуму. Модератором цієї теми виступив сам данський посол в Україні Кістіан Крістенсен. Справжнім викликом став  для Данії 1973 рік, коли в країні погіршилась економічна ситуація. Тоді данці, які до того часу повністю залежали від імпортованих енергоносіїв, уперше серйозно задумались над тим, як зменшити залежність від поставщиків нафти й газу. На заклик підвищити енергоощадність відгукнулась вся країна. Це  стало справою не тільки уряду, а й муніципалітетів, громадських активістів й ентузіастів. Данія, поставивши собі за мету перейти на відновлювальні джерела енергії, крок за кроком почала  реалізовувати задумане. У 1980 році, добившись 80% економічного росту порівняно з 1973 роком,  данці спромоглись зменшити споживання електроенергії завдяки впровадженню новітніх технологій та використанню інноваційних підходів. Добились неможливого, якщо оцінювати їхнє досягнення за допомогою чинних в Україні стандартів і підходів.

Сондерборг – так називається розташоване поблизу Німеччини данське місто. Як наголосив Крістіан Крістенсен,  проживає тут приблизно в 10 разів менше людей ніж у Львові. Тобто приблизно стільки ж скільки в Дрогобичі. Сондерборг – гордість Данії. Саме тут данцям вдалось найбільш повно втілити в життя свою мрію про комплексні екологічні зміни. Аби уявити собі їхні досягнення назвемо 2 приклади. Перший із них полягає в тому, що в місті порівняно із згадуваним вже 1973 роком на 40% зменшили споживання води. Другий – що тут будують будинки, на експлуатацію яких не використовуються зовнішні джерела енергії. Звучить це, як казка, неправдиво, але вони це зробили. Якщо «казка» вдалася  одній країні – значить вона може стати реальністю і для інших. Данці готові поділитися досвідом, пропонують свої проекти й послуги всім, в тому числі й Україні. Їхні пропозиції дуже цікаві для нашого краю, де, як ніколи, гостро стоїть питання водопостачання  та утилізації сміття. Львів, про це на форумі у своєму вітальному слові сказав міський голова Андрій Садовий,  на місці не стоїть.  На форумі відбулась презентація проекту будівництва біогазової установки на очисних спорудах Львова.  Світ живе в інших вимірах ніж ми. Майбутнє має той, хто, розвиваючись, зменшує енергоспоживання та атмосферні викиди. Вода – це природній ресурс, який потребує бережного ставлення. Маємо зрозуміти це й ми.  Олексій ДОРОФТЕЙ.