Все про лічильник

Лічильник води пробуджує екологічну свідомість

Лічильник води – достовірний та правдивий засіб обліку, що фіксує плату за фактичну спожиту воду (скинуті стоки).

Запаси питної води є обмеженими. Використання лічильників також дуже важливе для майбутнього водопостачання, оскільки вони спонукають людей використовувати воду раціонально. Ми повинні заощаджувати воду, для того щоб її було достатньо для прийдешніх поколінь, адже за прогнозами вчених  ми ніколи на Землі не матимемо більше води ніж маємо нині.

У середньому кожен з нас використовує 178 літрів води на день – це понад 1200 літрів на тиждень. На що ми витрачаємо питну воду:

– 33 % води зливаємо в унітаз,

– 42 % використовуємо для вмивання та душу,

– 6 % на прибирання,

– 15 % для прання одягу.

Лише (!!!) 4 % води використовується для пиття та приготування їжі.

Споживачі з лічильниками використовують на 40 % менше води, тому що кожна копійка у них  на обліку. Отож, водомір – це дієвий стимул до заощадження власних фінансових ресурсів, це чинник, який в кожному з нас пробуджує екологічну свідомість і відповідальність за дбайливе використання життєдайних Божих дарів, основним з яких є вода.

Облік води
Питання обліку наданої споживачу води врегульовані:
– Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність»;
– Правилами надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених Постановою КМУ 05.07.2019 № 690
– Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань ЖКГ України від 27 червня 2008 року за №190;
– Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України (надалі – Правила 2), затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу України від 5 липня 1995р. №30, зареєстрованими Міністерством юстиції України 21 липня 1995р. №231/767.
Відповідно до цих документів облік води здійснюється засобами вимірювальної техніки, які занесені до Державного реєстру або пройшли державну метрологічну атестацію.
Вибір засобів обліку проводить Споживач, виходячи з вихідних даних, одержаних від Виробника (водоканалу).
Обладнання вузла обліку здійснюється за рахунок Споживача.
Установка засобів обліку проводиться відповідно до проекту, схеми, погоджених з Виробником.
Для встановлення засобів обліку Споживач – фізична особа звертається до КП «Дрогобичводоканал» – виробничо-технічну службу підприємства (2 поверх), де подає заяву встановленої форми, одночасно їй надається схема встановлення лічильника і вимоги до нього. Звертаємо увагу на те, що забезпечення роботи лічильника при дії на нього магнітного поля до 0,5 Тл, що створюється постійним магнітом(неодимові магніти діаметром 70 мм, висотою 30 мм). Виходячи з технічних характеристик водолічильників, а також, враховуючи наявний захист від несанкціонованого втручання в їх роботу, наводимо перелік водолічильники українських виробників, які відповідають таким вимогам: ЛК-15 (завод «Новатор», м. Хмельницький), КВ-1,5 (м. Луцьк) 2015-2016 років випуску, які мають захист від дії спрямованого магнітного поля, що створюються постійними магнітами.
Відповідно до перелічених законодавчих актів встановлення лічильників здійснюється Виробником або Виконавцем послуг з централізованого водопостачання (водоканалом), або спеціалізованою організацією за рахунок коштів Споживача.

Нижче наводимо перелік спеціалізованих організацій, які проводять встановлення лічильників:
0962183233 – “Авіаль-Груп”
0677792758 – “Атлант-сервіс”
0678891694 – НВПФ “Ефект”
0679482621 – НВП “Технологія”
0673532796 – “БПК-Еліт”.
Для прийняття водолічильника на абонентський облік Споживач (фізична особа) подає такі документи:
– заява;
– погоджена схема встановлення водолічильника (надає водоканал);
– копія і оригінал паспорта водолічильника (оригінал повертається Споживачу);
– довідка спеціалізованої організації про встановлення лічильника.
Прийняття водолічильника на абонентський облік здійснюється працівниками відділу збуту підприємства, вказана послуга є платною.
Зауваження щодо монтажу лічильників.
Сучасні лічильники переважно можна встановлювати як у горизонтальному, так і у вертикальному положенні. Проте той самий лічильник у горизонтальному положенні працює у метрологічному класі «В» (має кращі показники), а у вертикальному положенні переходить у клас «А» (метрологічні показники погіршуються у два рази). Через це підприємство вимагає у приватних будинках встановлювати лічильники у горизонтальному положенні, у квартирах – через стислі умови – лічильники можна встановлювати як у вертикальному, так і в горизонтальному положенні.
Облік води для інших Споживачів (юридичних осіб) проводиться згідно окремих проектів, при цьому підприємство вимагає встановлювати лічильники класу «С».
Повірка водолічильників проводиться в терміни, передбачені виробником засобів обліку, згідно міжповірочних інтервалів (4 роки). Повірка лічильників з 05.07.2016р., встановлених в багатоквартирних будинках, проводиться за рахунок водоканалу, повірка решти лічильників – в приватних житлових будинках та інших Споживачів – за рахунок Споживачів.