Під знаком Свята комунальника Дрогобицький водоканал відзначає ще дві символічні дати

 

Поряд з Днем комунальника, який традиційно в Україні святкують у третю неділю березня, для Дрогобицького водоканалу  в останній декаді першого весняного місяця є ще дві   не менш значимі  дати.  Зокрема, на 22 березня припадає Всесвітній день води, а 28 березня, як зазначено у публікації польськомовного видання “CHWILA” (13 квітня, 1931 р.), до Дрогобича надійшла вода з новозбудованого Урізького водопроводу. Згадкою про ці символічні для сфери  водопостачання Дрогобича моменти розпочав виступ перед колективом підприємства з нагоди Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення начальник КП “Дрогобичводоканал” Роман Шагала.   Він коротко охарактеризував шлях підприємства, яке розпочало становлення саме 1931 року, відколи з разом з появою першого водогону населення почало отримувати послугу водопостачання.

Як відомо, до 1945 р. у Дрогобичі діяла одна структура, що займалася  електро-, газо-та водопостачання. 1945 року управління цими  сферами послуг розділилося. Спочатку підприємство мало назву Дрогобицька міська водоканалізація, 1960 року утворено Дрогобицьке виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства. 2000 року  його перейменовано у комунальне підприємство “Дрогобичводоканал”.

 Автономну діяльність водоканал розпочинав у двох кімнатах нинішнього газового управління на вул. Стрийській. Відтак на якийсь час адміністрація “прописалася”  у молодіжному клубі поряд з газовим управлінням. У 70-х роках минулого сторіччя був збудований Гірнянський водозабір, очисні споруди. 1983 рік для водоканалу став роком входин до власного чотириповерхового адмінкорпусу на вул. Ю. Федьковича. Сьогодні кадровий арсенал водоканалу становить 325 працівників на противагу двом десяткам –  на початку.

Головним здобутком, розкіш якого відчули передовсім споживачі, для Дрогобицького водоканалу   стало цілодобове  водопостачання. 2012 року підприємство з погодинного режиму перейшло на цілодобовий. Прорив у сфері надання послуги став можливий завдяки проведеній модернізації. За обраним курсом підприємство водоканал прямує і сьогодні.

У переддень професійного свята керівник підприємства подякував колективу за самовіддану працю, командний дух, завдяки якому вдається  записувати в історію нові досягнення. Серед останніх: завершена наприкінці минулого року реконструкція аераційної системи вартістю 2,2 млн грн на очисних спорудах, проведена коштом державного та місцевого бюджетів. Встановлена нова компресорна станція на очисних спорудах забезпечила протягом року  колосальний ефект у споживанні електроенергії на суму 3,5 млн грн.

DSC00359
  З нагоди професійного свята водоканалівцям вручено понад 40 відзнак

DSC00334

DSC00340

На цьогорічному старті, окреслив найближчі перспективи Роман Шагала, реалізація проекту вартістю близько 7,8 млн грн з реконструкції вторинних відстійників № 3 та № 4 на очисних спорудах. Готуються тендерні документи для придбання канало-промивної машини. Кошти у розмірі 2,5 млн грн закладено у міському бюджеті. Також, згідно з інвестиційною програмою, затвердженою  Дрогобицькою міською радою та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, протягом 2017 р. заплановано побудувати новий водогін в обхід цвинтаря на вул. П. Орлика, прокласти нові водопровідні мережі у житловому кварталі вул. М. Грушевського, 105, завершити реконструкцію мереж на вул. Лесі Українки та І. Франка.