Подорожчання електроенергії – черговий удар по економіці водоканалів


Асоціація водоканалів України висловила занепокоєння з приводу чергового зростання вартості електроенергії. Відповідно до постанови НКРЕКП від 04.11.2020 р. № 1998, з 1 грудня тариф на передачу електроенергії зросте на 30%. https://ukrvodokanal.in.ua/asotsiatsiya-ukrvodokanalekologiya-zanepokoyena-zaplanovanym-v-lystopadi-chergovym-pidvyshhennyam-vartosti-elektroenergiyi/
Враховуючи зменшення реалізації послуг та погіршення платоспроможності споживачів в період карантину, йдеться у тексті, водоканали і так не в змозі розраховуватись за своїми зобов’язаннями, а водопостачання припинити не мають права.
“На сьогодні тарифи на водопостачання вже не відшкодовують собівартості послуг, – зазначається у зверненні Асоціації водоканалів України. – Якщо ціна на електроенергію середньоєвропейська і продовжує зростати, то ціна на послуги водопостачання в 5 разів нижча”.
Вартість електроенергії для водоканалів є ключовим складником собівартості і займає 40%.

Є ще один дуже важливий нюанс.Частина Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей споживають електроенергію з так званого Бурштинського півострова, де вона дорожча ніж на енергоринку України, який забезпечує електроенергією всю решта територію нашої держави. Такий поділ створений державою штучно і споживачі не мають впливу на його зміну.
Нагадаємо, КП “Дрогобичводоканал”, як і увесь Дрогобич, входить до Бурштинського півострова. Тому за електроенергію промислові споживачі Дрогобича і так платять дорожче. Для прикладу, у Львові, який є поза межами лінії Бурштинського півострова, ціна на електроенергію для промислових споживачів менша. Звідси і одна з причин різниці у тарифах на водопостачання між Дрогобичем і Львовом.
Фактична вартість закупівлі 1 Квт електроенергії у жовтні становила 3,28 грн з ПДВ. У цю вартість входять кошти на передачу електроенергії НЕК “Укренерго”, кошти за розподіл електроенергії локальними мережами та закупівельна ціна електроенергії.
Аналіз середньозважених цін закупівлі електроенергії на ринку “на добу наперед” в об’єднаній енергетичній ситемі та на Бурштинському півострові показує, що на Бурштинському півострові ціна на електроенергію у 1-му півріччі 2020 р. була вища на 0,26-0,552 грн з ПДВ за 1 Квт електроенергії. До запровадження нового ринку електроенергії КП “Дрогобичводоканал” у місяць на енергоресурс витрачало 2 млн 900 тис. грн. , сьогодні цей місячний видаток становить 3 млн 500 тис. грн. Відповідно у межах року, за електроенергію підприємство переплатить 7 млн 200 тис. грн. До цього, заплановане на грудень зростання вартості передачі електроенергії, передбачає для КП “Дрогобичводоканал” додаткових 100 тис. грн на місяць.