На реконструкцію очисних споруд КП “Дрогобичводоканал” цього року скерують близько 2,2 млн грн

До кінця цього року заплановано провести реконструкцію аераційної системи на очисних спорудах КП “Дрогобичводоканал”. Роботи мають бути проведені за кошти співфінансування державного та місцевого бюджетів. Їх вартість становить близько 2,2 млн грн.
На наступний рік у КП “Дрогобичводоканал” ставлять за мету реконстроювати вторинні відстійники, на що знадобиться близько 8 млн грн.
Очисні споруди, будівництво яких велося у 70-х роках минулого століття, потребують комплексного оновлення. Роботи надто вартісні, тому просуватися у напрямку реконструкції, вважають в адміністрації водоканалу, сьогодні можливо тільки поетапно.
На підприємстві в добу очищають 35 тис куб м стічних вод, що становить приблизно 30% проектної потужності. Колись цей показник становив 100 тис куб м у добу. Частково це зменшення спричинене зупинкою роботи великих промислових підприємств Дрогобича. Втім малий об’єм стічних вод на очисних спорудах сьогодні можна вважати лакмусом екологічної свідомості. Не секрет: там, де нема каналізаційної мережі, стоки виводять до річки. Особливо ця загрозлива для природи практика поширена у селах району.
“Можливості приймати й очищати більше побутових стоків у нас відкриті, – каже начальник КП “Дрогобичводоканал” Роман Шагала. – Єдине, що потрібно, аби у людей визріло розуміння: без правильного каналізування не поліпшити екологічної ситуації із забрудненням річок”.

Побутові стоки до процесу очистки
Побутові стоки до процесу очистки
Таку піну у побутових стоках утворюють пральні порошки
Таку піну у побутових стоках утворюють пральні порошки
Первинний відстійник, де відбувається процес механічної очистки води
Первинний відстійник, де відбувається процес механічної очистки води
споруда, де відбувається процес біологічної очистки стоків(вода постійно бурлить від повітря, яке подається по трубах. Саме кисень забезпечує життя мікроорганізмів, з допомогою яких здійснюється біологічна очистка)
Аеротенки- споруди, де відбувається процес біологічної очистки стоків(вода постійно бурлить від повітря, яке подається по трубах. Саме кисень забезпечує життя мікроорганізмів, з допомогою яких здійснюється біологічна очистка)
Ось така прозора вода після повного циклу очистки потрапляє до річки Тисмениці
Ось така прозора вода після повного циклу очистки потрапляє до річки Тисмениці
Лабораторія на очисних спорудах КП "Дрогобичводоканал". Там тримають пильний контроль, щоб очищені стоки відповідали усім екологічним вимогам
Лабораторія на очисних спорудах КП “Дрогобичводоканал”. Там тримають пильний контроль, щоб очищені стоки відповідали усім екологічним вимогам
Крім роботи, на очислих спорудах дбають про естетику навколо. Ось такий патріотичний квітник із чорнобривців доглядають працівники очисних споруд у КП "Дрогобичводоканал"
Крім роботи, тут дбають про естетику навколо. Ось такий патріотичний квітник із чорнобривців доглядають працівники очисних споруд у КП “Дрогобичводоканал”