Забруднений фільтр: проблема не в якості води, а в порушенні вимог до його використання

 

Стверджуючи про добру якість води з Гірнянського та Урізького водозаборів, КП “Дрогобичводоканал” часто наражається на “залізний контраргумент” деяких споживачів, мовляв, подивіться, що сталося з моїм фільтром завдяки вашій якісній воді. Днями один споживач написав, що теза про добру артезіанську воду вигадка, бо за півроку у нього вдома дуже забруднився фільтр.
Апелювати до споживачів, що мають таке ж переконання, нам допоможе простий математичний розрахунок. Поняття якості води прив’язане до конкретної величини споживання – 1-го літра. Якщо сім’я щомісяця в середньому використовує 10 тис. л (10 куб м) води, то за півроку через фільтр у квартирі цієї сім’ї пройде 60 тис. літрів води! Це приблизно  шість середніх за розміром басейнів води. Експлуатаційний ресурс катриджів до фільтрів, вказують виробники цього обладнання, становить в середньому 10 тис. л води.  Їх рекомендують міняти до місяця часу. То ж за півроку це слід зробити шість разів.
Сьогодні поширене використання фільтрів, здатних поглинати хлор. У інформаційному буклеті “Правда і міфи про воду з крану”, виданому Краківським водоканалом, зазначено, що деякі домашні фільтри відмінно поглинають сполуки хлору, але не зовсім справляються з небезпечними бактеріями, які з часом розмножуються у фільтрувальній частині. Усунення хлору впливає на зміну запаху і смаку води, але параленьно може відбутися мікробіологічне забруднення. Про це також слід пам’ятати при викристанні фільтрів.