Водоканал спільно з виконавчою службою завітав у гості до боржників


18 жовтня працівники КП “Дрогобичводоканал” спільно з державними виконавцями Дрогобицького міськрайонного відділу виконавчої служби здійснили перевірку майнового стану боржників, які наростили значні борги за водопостачання та водовідведення. Нещодавно відбулася нарада міського голови з керівництвом виконавчої служби та комунальними структурами. За підсумками наради, виконавчій службі було доручено активізувати роботу у напрямку боргових стягнень. У 2018 р. водоканал подав судових наказів до виконавчої служби на суму 862 тис. 467 грн. За 9 місяці 2018 року стягнено з боржників лише 60 тис. 986 грн.
Відвідавши понад 10 квартир, державні виконавці залишали боржникам постанови про відкриття виконавчих проваджень щодо стягнення з них боргів. Якщо люди, які у більшості з цих випадків впродовж багатьох років безплатно споживають послуги з водопостачання та водовідведення, не відреагують на “листи щастя” , то наступного разу візит до них відбудеться уже з метою опису та вилучення майна. Такі рейди водоканал спільно з державними виконавцями практикуватиме надалі. Мета полягає не тільки у прагненнні повернути до бюджету підприємства заборгованість, яка сьогодні б’є рекорди – на жовтень населення боргує підприємству 5,5 млн грн.
….З сусідньої квартири одного з боржників вийшла жінка літнього віку. Розповіла, що живе на мізерну пенсію, та пріорітет для неї першочергово сплачувати рахунки за світло, газ і воду. Через стіну картина зовсім: хтось вирішив собі безтурботно не платити за воду і, як приклад, наростив цей борг до 50 тис. грн. Саме стільки завинив водоканалу найбільший боржник серед населення. Відсутність права припиняти надання послуги, а цей важіль впливу законодавець обіцяє надати водоканалам лише наступного року, породжує ще й соціально-моральний аспект цієї проблеми. Тому сьогодні йдеться про дещо масштабніше завдання – сформувати у споживачів фінансову культуру щодо вчасної плати за спожиті послуги.