Накип від води — не отрута, а ознака її доброї якості

Дрогобич- місто щасливець, одне з небагатьох в Україні, які мають розкіш живитися водою з підземних джерел гірських річок. Пояснюємо це своїм споживачам і часто чуємо контраргумент: “Якщо воно так є, як ви стверджуєте, то чому від доброї води утворюється білий накип у каструлях та чайниках?” Де нема інформації, там широке поле для розростання міфів. Один з них про небезпечний для здоров’я білий накип від води ми розвіюємо за допомогою хіміка -біолога, лаборанта атестованої лабораторії водоканалу Наталії Кузняк.

– Розпочну з простого пояснення. Білий накип — це не отрута, а мінерали. До показників, які хареактеризують природній хімічний склад води, відносять: сухий залишок (мінералізація загальна), водневий показник pH, жорсткість загальна, вміст заліза, сульфатів, хлоридів, марганцю, міді, цинку, тощо.

Загальна мінералізація (сухий залишок) — один з основних показників, що свідчать про якість води. Мінералізація дає уявлення про сумарну кількість розчинених речовин – солей, наявних у воді. У нашій державі сьогодні чинний документ ДсанПіН 2.2.4.-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, у якому чітко прописані нормативи якості води. Мінералізація (сухий залишок) має становити не більше ніж 1000 мг/дм куб. Показник сухого залишку у нашій воді з Гірнянського та Урізького водозаборів становить 160-240 мг/дм куб.

Відомо, що великий вміст мінеральних солей надає воді солонуватий або гіркуватий присмак, відчутний при споживанні. Солонуватість свідчить про наявність у воді хлоридів натрію і кальцію , гіркуватість — про наявність сульфатів магнію і хлоридів. До того ж вода з підвищеною мінералізацією гірше втамовує спрагу. Доведено, що тривале вживання високомінералізованої води призводить до розвитку і прогресування сечокам’яної та жовчокам’яної хвороб.

Вода із низькою мінералізацією також неприємна на смак. Її тривале вживання може спричинити порушення водно-електролітного балансу та обміну мінеральних речовин.

Жорсткість води обумовлюється наявністю розчинних солей калію і магнію.Це так звані солі жорсткості, які і є причиною утворення накипу на посуді, стінках трубопроводів та опалювального обладнання. Згідно з нормативами ДсанПіНу норма загальної жорсткості питної води становить до 7 ммоль/дм куб. Показник загальної жорсткості води з Гірнянського та Урізького водозаборів коливається у межах 3,4-4,0 ммоль/дм куб.

Науковці стверджують, що ідеальна вода для споживання має бути добре збалансованою за мінеральним складом. Саме таку воду ми маємо. Вона добута у надрах землі, а підземна вода за природнім складом завжди жорстка на відміну від води з поверхневих джерел. Ці води більш м’які, бо у них потрапляють усі атмосферні опади, також є високий ризик забруднення такої води багатьма шляхами. Тому ми і наголошуємо, що наші споживачі справді щасливці. Не може бути кращої води ніж та, яку природа готує для нас у своїх глибинах, втаємничено від ока і згубного впливу людини.

Дослідження якості водопровідної питної води

Назва джерела водопостачання    Водопровідна вода

Місце відбору проби_____ Гірнянський та Урізький водозабір

Адреса і найменування лабораторії м. Дрогобич, вул. Федьковича, 11. Хіміко-бактеріологічна лабораторія по контролю за якістю питної води. Сертифікат вимірювальних можливостей № РЛ 04/20 від 28.12.2018; чинний до 28.12.2022року

І. Органолептичні показники якості води

Досліджуючі інгредієнти

Результати досліджень

Норматив згідно ДСанПІНу

Запах при 200С, балах

0

2

Запах при 600С, балах

Присмак при 200С, балах

0

3

Забарвленість (кольоровість), градусах

0-10

20

Каламутність, мг/дм3

0-1.5

1.0 (2.6)

ІІ. Показники хімічного складу води

Водневий показник, одиниці Рн

7.4-8.0

6.5-8.5

Амоній , мг/дм3

< 0.05

≤ 0.5

Залізо загальне, мг/дм3

0.01-0.04

≤ 0.2 (1.0)

Марганець, мг/дм3

< 0.01

≤ 0.05 (0.5)

Мідь, мг/дм3

< 0.02

≤ 1.0

Молібден, мг/дм3

< 0.0025

≤ 0.07

Мишяк, мг/дм3

< 0.01

≤ 0.01

Азот нітратний, мг/ дм3

3-9

≤ 50

Азот нітритний, мг/ дм3

< 0.003

≤ 0.5

Твердість загальна, мгекв/дм3

3.4-4.0

≤ 7.0 (10)

Свинець, мг/дм3

< 0.005

≤ 0.01

Сульфати, мг/дм3

20-30

≤ 250 (500)

Мінералізація загальна (сухий залишок) мг/дм3

160-240

≤ 1000

Фториди, мг/дм3

≤ 0.08

≤ 1.5

Хлориди, мг/дм3

5-9

≤ 250 (350)

Цинк, мг/дм3

< 0.005

≤ 1.0

Хлор залишковий , мг/дм3

0.32-0.46

≤ 0.5

Алюміній, мг/дм3

≤ 0.04

≤ 0.2

Фосфор фосфатів, мгР/дм3

< 0.01

≤ 3.5

Кадмій, мг/дм3

< 0.001

≤ 0.001

Кремній

< 0.2

≤ 10

Нафтопродукти, мг/дм3

< 0.1

≤ 0.1

Синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР) мг/дм3

< 0.5

≤ 0.5

Хром заг., мг/дм3

< 0.05

≤ 0.05

Окислюваність, мг О/дм3

≤1.0

≤ 5.0

Мікробіологічні показники води

Загальне мікробне число, КУО/ см3

0-8

100

Загальні колі форми КУО/100см3

Не виявлено

відсутність

Ентерококи КУО/100см3

Не виявлено

відсутність

Е.coli КУО/100см3

Не виявлено

відсутність