Дрогобич- місто щасливець, одне з небагатьох в Україні, які мають розкіш живитися водою з підземних джерел гірських річок. Пояснюємо це своїм споживачам і часто чуємо контраргумент: “Якщо воно так є, як ви стверджуєте, то чому від доброї води утворюється білий накип у каструлях та чайниках?” Де нема інформації, там широке поле для розростання міфів. Один з них про небезпечний для здоров’я білий накип від води ми розвіюємо за допомогою хіміка -біолога, лаборанта атестованої лабораторії водоканалу Наталії Кузняк.
– Розпочну з простого пояснення. Білий накип — це не отрута, а мінерали. До показників, які хареактеризують природній хімічний склад води, відносять: сухий залишок (мінералізація загальна), водневий показник pH, жорсткість загальна, вміст заліза, сульфатів, хлоридів, марганцю, міді, цинку, тощо.
Загальна мінералізація (сухий залишок) — один з основних показників, що свідчать про якість води. Мінералізація дає уявлення про сумарну кількість розчинених речовин – солей, наявних у воді. У нашій державі сьогодні чинний документ ДсанПіН 2.2.4.-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, у якому чітко прописані нормативи якості води. Мінералізація (сухий залишок) має становити не більше ніж 1000 мг/дм куб. Показник сухого залишку у нашій воді з Гірнянського та Урізького водозаборів становить 160-240 мг/дм куб.
Відомо, що великий вміст мінеральних солей надає воді солонуватий або гіркуватий присмак, відчутний при споживанні. Солонуватість свідчить про наявність у воді хлоридів натрію і кальцію , гіркуватість — про наявність сульфатів магнію і хлоридів. До того ж вода з підвищеною мінералізацією гірше втамовує спрагу. Доведено, що тривале вживання високомінералізованої води призводить до розвитку і прогресування сечокам’яної та жовчокам’яної хвороб.
Вода із низькою мінералізацією також неприємна на смак. Її тривале вживання може спричинити порушення водно-електролітного балансу та обміну мінеральних речовин.
Жорсткість води обумовлюється наявністю розчинних солей калію і магнію.Це так звані солі жорсткості, які і є причиною утворення накипу на посуді, стінках трубопроводів та опалювального обладнання. Згідно з нормативами ДсанПіНу норма загальної жорсткості питної води становить до 7 ммоль/дм куб. Показник загальної жорсткості води з Гірнянського та Урізького водозаборів коливається у межах 3,4-4,0 ммоль/дм куб.
Науковці стверджують, що ідеальна вода для споживання має бути добре збалансованою за мінеральним складом. Саме таку воду ми маємо. Вона добута у надрах землі, а підземна вода за природнім складом завжди жорстка на відміну від води з поверхневих джерел. Ці води більш м’які, бо у них потрапляють усі атмосферні опади, також є високий ризик забруднення такої води багатьма шляхами. Тому ми і наголошуємо, що наші споживачі справді щасливці. Не може бути кращої води ніж та, яку природа готує для нас у своїх глибинах, втаємничено від ока і згубного впливу людини.
Дослідження якості водопровідної питної води
Назва джерела водопостачання Водопровідна вода
Місце відбору проби_____ Гірнянський та Урізький водозабір
Адреса і найменування лабораторії м. Дрогобич, вул. Федьковича, 11. Хіміко-бактеріологічна лабораторія по контролю за якістю питної води. Сертифікат вимірювальних можливостей № РЛ 04/20 від 28.12.2018; чинний до 28.12.2022року
І. Органолептичні показники якості води |
||
Досліджуючі інгредієнти |
Результати досліджень |
Норматив згідно ДСанПІНу |
Запах при 200С, балах |
0 |
≤2 |
Запах при 600С, балах |
– |
– |
Присмак при 200С, балах |
0 |
≤ 3 |
Забарвленість (кольоровість), градусах |
0-10 |
≤ 20 |
Каламутність, мг/дм3 |
0-1.5 |
≤ 1.0 (2.6) |
ІІ. Показники хімічного складу води |
||
Водневий показник, одиниці Рн |
7.4-8.0 |
6.5-8.5 |
Амоній , мг/дм3 |
< 0.05 |
≤ 0.5 |
Залізо загальне, мг/дм3 |
0.01-0.04 |
≤ 0.2 (1.0) |
Марганець, мг/дм3 |
< 0.01 |
≤ 0.05 (0.5) |
Мідь, мг/дм3 |
< 0.02 |
≤ 1.0 |
Молібден, мг/дм3 |
< 0.0025 |
≤ 0.07 |
Миш’як, мг/дм3 |
< 0.01 |
≤ 0.01 |
Азот нітратний, мг/ дм3 |
3-9 |
≤ 50 |
Азот нітритний, мг/ дм3 |
< 0.003 |
≤ 0.5 |
Твердість загальна, мгекв/дм3 |
3.4-4.0 |
≤ 7.0 (10) |
Свинець, мг/дм3 |
< 0.005 |
≤ 0.01 |
Сульфати, мг/дм3 |
20-30 |
≤ 250 (500) |
Мінералізація загальна (сухий залишок) мг/дм3 |
160-240 |
≤ 1000 |
Фториди, мг/дм3 |
≤ 0.08 |
≤ 1.5 |
Хлориди, мг/дм3 |
5-9 |
≤ 250 (350) |
Цинк, мг/дм3 |
< 0.005 |
≤ 1.0 |
Хлор залишковий , мг/дм3 |
0.32-0.46 |
≤ 0.5 |
Алюміній, мг/дм3 |
≤ 0.04 |
≤ 0.2 |
Фосфор фосфатів, мгР/дм3 |
< 0.01 |
≤ 3.5 |
Кадмій, мг/дм3 |
< 0.001 |
≤ 0.001 |
Кремній |
< 0.2 |
≤ 10 |
Нафтопродукти, мг/дм3 |
< 0.1 |
≤ 0.1 |
Синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР) мг/дм3 |
< 0.5 |
≤ 0.5 |
Хром заг., мг/дм3 |
< 0.05 |
≤ 0.05 |
Окислюваність, мг О/дм3 |
≤1.0 |
≤ 5.0 |
Мікробіологічні показники води |
||
Загальне мікробне число, КУО/ см3 |
0-8 |
≤ 100 |
Загальні колі форми КУО/100см3 |
Не виявлено |
відсутність |
Ентерококи КУО/100см3 |
Не виявлено |
відсутність |
Е.coli КУО/100см3 |
Не виявлено |
відсутність |