Водоканали б’ють на сполох – на енергетичному ринку їм приготували зашморг


19 грудня в інформагентстві “Інтерфакс-Україна” представники Асоціації “Укрводоканалекологія” провели прес-конференцію на тему: “Закон” “Про ринок електричної енергії”: водоканали України опиняються на межі припинення постачання питної води”.
Керівництво Асоціації “Укрводоканалекологія” привернуло увагу суспільства до закону, що набирає чинності з 1 січня 2019 року і фактично ставить під пряму загрозу діяльність підприємств водопостачання та водовідведення.
Річ у тому, що згідно із цим законом, водоканали мають увійти в ринок електроенергії зі 100 % передоплатою. Для цього до 1 січня потрібно укласти нові договори з енергопостачальними організаціями. Якщо договорів не буде, відповідні організації не будуть постачати електроенергію водоканалам.
100 % передоплату водоканали не можуть забезпечити, бо не мають обігових коштів через низку об’єктивних причин: тариф водоканалів не покриває витрати підприємств на електроенергію, процедура коригування тарифу затягнута в часі, більшість підприємств не отримали від держави погашення заборгованості з різниці в тарифах, є затримки з відшкодування сум пільг та субсидій тощо.
«Нериторичне питання до народних депутатів України та НКРЕКП: як водоканали можуть увійти в ринок електричної енергії зі 100% передоплатою, якщо тариф не покриває всі витрати, процедура коригування тарифу затягнута в часі на декілька місяців, а наявні борги держави з різниці тарифів за попередні періоди не дають шансів залучити до торгів продавців енергоносія?», – заявив президент Асоціації водоканалів Дмитро Новицький.
Як зазначає начальник КП “Дрогобичводоканал” Роман Шагала, відповідно до цього закону у листопаді-грудні підприємство провело усі необхідні процедури із закупівлі електроенергії. Однак жодна компанія не виявила бажання продавати електроенергію Дрогобицькому водоканалу.
Чому водоканали нецікаві продавцям електроенергії на прес-конференції пояснив Президент Асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький : «Постачальники електроенергії зараз просто не йдуть до нас укладати договори. Тому що водоканали є ненадійними споживачами, ненадійними платниками».
Що ж пропонує законодавець водоканалам, якщо до 1 січня 2019 р. вони все ж не укладуть договори на закупівлю електроенергії? А цього вони, як випливає з об’єктивних причин, просто не в змозі будуть зробити. За таких обставин у законі прописано, що електроенергію їм постачатиме так званий “постачальник останньої надії “- ПОН. Це буде одне підприємство в Україні і ціна електроенергії у нього – найдорожча на ринку.
“У постачальника останньої надії ми маємо право купувати електроенергію не більше як на 90 днів. Причому за цих 90 днів підприємство погрузне у боргах, поскільки буде неспроможне платити за електроенергію за надвисокою ціною. Зростання ціни, порівняно з теперішньою, передбачене на 25%. Для КП “Дрогобичводоканал” – це додаткових 700 тис. грн. в місяць”, – коментує керівник Дрогобицького водоканалу.
Тому очевидно, що водоканали шляхом запровадження цього закону опиняться у кабальних умовах, наслідки яких прогнозує віце-президент Асоціації “Укрводоканалекологія” Ольга Бабій:
«Ми маємо розуміти, що електроенергія для водоканалу – це як їжа для людини. Якщо немає електроенергії, водоканал перестає працювати: у крані кожного споживача не буде води і стічні води, які зливаються в каналізацію, перестануть очищуватися».
Керівництво ” Укрводоканалекологія” на прес-конференції зробило декілька заяв. Для того щоб не допустити зупинки та банкрутства стратегічних підприємств водопровідно-каналізаційного господарства необхідно терміново прийняти зареєстрований у Верховній Раді законопроект № 9406-1 щодо внесення змін до Закону “Про ринок електричної енергії”, який відтермінує запровадження деяких положень закону. Зокрема, пропонується комунальні підприємства віднести до категорії покупців електроенергії за універсальною послугою. До цієї категорії, відповідно до нового закону віднесено населення і бюджетні установи і для цієї категорії прописана спрощена процедура закупівлі електроенергії.
Разом з тим, НКРЕКП та органи місцевого самоврядування мають вирішити питання своєчасного коригування складових тарифів, що дасть можливість водоканалам оперативно реагувати на зміни на ринку електроенергії, не нарощувати боргів. Також держава повинна ліквідувати заборгованість з різниці в тарифах, яку має перед водоканалами. Визнана державою заборгованість перед КП “Дрогобичводоканал” щодо різниці у тарифах становить 19,2 млн. грн.