Щоб дати людям воду Бориславський водоканал може обійтись без концесії і приватизації!

Бориславський водоканал має столітню історію, в той час коли в Дрогобичі,воду носили відрами з криниць,в Бориславі вже функціонували водозабори і водопровід по місту.

Борислав, де водні ресурси безкінечні, сьогодні має великі проблеми з забезпеченням міста водою. Останні кілька років бориславці шукали шляхи виведення з кризи місцевого водоканалу. Поки точились суперечки на тему передачі в концесію комунальне підприємство «Бориславводоканал», підприємство зайшло у величезні борги за електроенергію та й взагалі опинилось під загрозою ліквідації.
Як би гостро не стояла проблема водопостачання в Бориславі, а щоб дати людям воду міський водоканал шукатиме партнерів, не залучаючи концесіонерів чи приватні компанії. Це було зумовлено рішенням, прийнятим на сесії міськради Борислава, яким накладено заборону на будь-яку зміну форми власності КП «Бориславводоканал». Враховуючи нововведення нещодавно призначений голова ліквідаційної комісії КП «Бориславводоканл» Ярослав Лопушанський з депутатами та першим заступником міськради Борислава Ігорем Кобилецьким звернулись до КП «Дрогобичводоканл» для обговорення ідеї об’єднання зусиль двох міст, Дрогобича де водопостачання налагоджене, і Борислава, з метою забезпечення водою останнього.

Вже на першій зустрічі, дрогобицькі фахівці озвучили альтернативу, того як можна вирішити проблему водопостачання в Бориславі. Аби продемонструвати свої потужності КП «Дрогобичводоканал» готовий організувати пробну подачу води для найкритичнішого району сусіднього Борислава, який охоплює вулиці Коваліва,Трускавецьку та Шістсотріччя. Це дасть змогу мешканцям переконатись, що вода в крані на дев’ятому поверсі це реальність, навіть без додаткових насосів.

Якщо вдасться реалізувати проект, середня вартість за кубометр води складе приблизно 10 гривень з копійками, за умови, що споживачі в Бориславі стануть абонентами КП «Дрогобичводоканал» і на пряму заключатимуть з ним договір про водопостачання. Ця умова необхідна для захисту абонентів, адже тариф для дрогобицького водоканалу встановлює і регулює держава, на сьогодні він порівняно з іншими не є високим і становить 8,78 грн. В Трускавці, наприклад, де існує напівприватний водоканал-посередник ціна на воду понад 14 гривень за кубометр, і вона вважається там заниженою.

Отже, щоб Борислав залишився з водою не потрібно далеко ходити, Дрогобич пропонує партнерство вже сьогодні, не посягаючи на власність бориславської громади – водоканал, його мережі чи водозабори. Доля водопостачання і доля бориславського водоканалу в руках його керівників та депутатів ради, адже їм обирати напрямок і приймати стратегічні для міста рішення. Ідея співпраці вже отримала позитивний відгук від очільників Борислава, але без погодження з громадою міста нічого розпочинатись не буде, конкретні умови співробітництва з «Дрогобичводоканалом» будуть обговорюватись лише після громадських слухань.