Влада просить ЛОДА сприяти КП “Дрогобичводоканал” у відшкодуванні за надані субсидіантам послуги

29 січня Дрогобицький міський голова Тарас Кучма звернувся з листом до голови ЛОДА Олега Синютки з проханням втрутитися у ситуацію щодо відшкодувань за надані субсидії КП «Дрогобичводоканал», не допустити запланованого відімкнення електроенергії 1 лютого, а також лобіювати вирішення цієї проблеми, яка має загальнодержавне значення, на рівні найвищих державних інстанцій.

Як відомо, 26 січня ПАТ «Львівобленерго» припинило постачання електроенергії до виробничої бази та адміністративного корпусу КП «Дрогобичводоканал» через борг за спожиту електроенергію у розмірі 1706,2 тис. грн., коли заборгованість державного бюджету перед КП «Дрогобичводоканал» за надані населенню субсидії на 01.01.2018 р. становила 2465,6 тис. грн.
За сприяння адміністрації ЛОДА 26 січня о 20.00 електропостачання адмінкорпусу КП «Дрогобичводоканал » було відновлено. Проте ситуація надалі залишається напруженою. 26 січня начальнику КП «Дрогобичводоканал» керівництво ПАТ «Львівобленерго» передало нове повідомлення про те, що у разі несплати рахунків у повному обсязі від електропостачання 1 лютого будуть відімкнені насосні станції, що тягне за собою зрив режиму водопостачання населення.
“КП «Дрогобичводоканал» не вперше стає заручником фінансової політики держави та вимог енергопостачальної компанії, та цього разу ситуація залишається вкрай невизначеною.
“Адже відповідно до п. 4 розділу II наказу Міністерства фінансів України №1 від 04.01.2018 р., зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16 січня 2018 р. За № 64/31516 «Про затвердження Порядку проведення органами Казначейства розрахунків, передбачених пунктом 8.1. Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Укрїни від 04 березня 2002 р. № 256, та взаємодії учасників таких розрахунків», погашення заборгованості за фактично надані послуги (енергоносії), що утворилася на 01 січня поточного року, здійснюється протягом бюджетного року у межах бюджетних призначень на поточний рік за окремим рішенням Мінфіну.Таким підходом до відшкодування боргів Міністерство фінансів України не дає можливості КП «Дрогобичводоканал» розрахуватися за електроенергію та ставить його у постійну маніпуляційну залежність від ПАТ «Львівобленерго “, – йдеться у листі.