Зупинити крадіжки води можуть великі штрафи

Неодимові магніти, які використовували споживачі води

Минулого тижня інтернет-простір облетіло безпрецедентне рішення однієї із сільських рад на Вінничині. У цьому рішенні було передбачено за безоблікове споживання води карати споживачів штрафом у розмірі 20 тис. грн.
Ймовірно, документ фейковий, бо досі не опублікований на офіційному сайті. Та він встиг привернути увагу чи не усіх водоканалів країни і навіть потрапити на стіл до найвищих державних урядників у Києві. Якщо хтось пожартував, то на дуже болючу для водоканалів проблему, вказавши простий шлях її розв’язання.
– Запровадження великих штрафів – один з кроків до подолання зловживань зі сторони споживачів. Однозначно жорстка відповідальність має бути встановлена, – коментує начальник служби збуту КП “Дрогобичводоканал” Роман Яджак.
До речі, впродовж цього року спеціалісти служби збуту водоканалу зафіксували 113 випадків необлікового споживання води, розмір донарахувань за завдану шкоду становить 108 тис. 247 грн. Причому ймовірність потрапляння у помешкання споживачів становить лише 30%. Тому прогнозована цифра порушень за рік насправді становить більше 500.