Відведення дощових вод: хто і скільки за це платить ?


У Європі за дощову воду, яка стікає до каналізації, запроваджена практика обов’язкової плати для усіх категорій споживачів. Це правильно, адже на транспортування та очистку стічних вод затрачаються ресурси.
В Україні є дещо по-іншому. Сплачують за відведення дощової води наразі лише фізичні особи-підприємці та юридичні особи. Правовим підгрунтям збору цієї плати є Правила приймання стічних вод, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у 2017 р. та Порядок визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Дрогобича та Стебника.
У Дрогобичі та Стебнику діють дві системи каналізації: загальносплавна – переважно у старій частині міста та роздільна у нових мікрорайонах міста. У загальносплавну потрапляють як госодарського-побутові води, так дощові. Роздільна каналізація – це два окремі трубопроводи, призначені для транспортування господарсько-побутових та дощових вод. КП “Дрогобичводоканал” обслуговує загальносплавну та господарсько-побутову каналізацію, дощова каналізація перебуває на балансі комбінату міського господарства.
Дощ частково проникає у грунт, частина його випаровується, а ще частина стікає до каналізаційної мережі.
Із загальносплавної каналізації весь об’єм стічних вод – господарсько-побутових та дощових через систему колекторів та каналізаційних станцій потрапляє на очистку на очисні споруди.
Іншою є ситуація у тих районах, де роздільна каналізація. Більша частина дощових вод потрапляє в ситему дощової мережі, через яку відводиться у відкриті басейни річок. Відповідно до підрахунків, обгрунтованих у Правилах приймання стічних вод, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у 2017 р., 20% із загального об’єму дощових вод через люки неорганізовано потрапляє до господарсько-побутової мережі.
Відповідно до Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення , затвердженого наказом Мінрегіонбуду у 2017 р., здіснються розрахунки за відведення дощових вод для споживачів-підприємців.
У цьому документі, зокрема, зазначено, що середньомісячний об’єм стічних вод,що утворюються внаслідок випадання атмосферних опадів ( дощу, танення снігу та льоду) і потрапляє до систем централізованого водовідведення виконавця комунальної послуги, визначається з урахуванням виду поверхні, площ стоку атмосферних опадів і сніготанення з території, що займає споживач, або її частини, з якої фактично має місце потрапляння таких стічних вод.
Законодавчо регламентовані спеціальні формули для визначення об’єму стічних вод з конкретної території. До врахування беруть середнє значення коефіцієнтів стоку поверхонь різних видів: водонепроникні поверхні, грунтові поверхні, газони. Також підставою розрахунків є офіційна інформація гідрометцентру про кількість опадів. Протягом року кількість опадів кожного місяця різна, відповідно помісячна плата за відведення дощової води для споживачів водоканалу не є однакова.