Вчора Дрогобицький водоканал знову залишився без світла

 24 травня ПрАТ «Львівобленерго» припинило постачання електроенергії на три насосні станції підкачки води у Дрогобичі та на виробничо-адміністративну базу КП «Дрогобичводоканал». Частина міста залишилася без водопостачання. У черговий раз КП «Дрогобичводоканал» стало заручником боргового ланцюжка. Здатність підприємства вчасно розрахуватися з енергопостачальною компанією паралізована через відсутність відшкодувань з державного бюджету за надані населенню субсидії та пільги, Заборгованість підприємству з державного бюджету, становить 1,8 млн грн, а  КП «Дрогобичводоканал» боргує ПрАТ «Львівобленерго» 1,6 млн грн.

 Після оплати частини заборгованості обіговими коштами підприємства у розмірі 180 тис. грн,  надання гарантійних зобов’язань, проведення оплати за повторне під’єднання об’єктів до системи енергопостачання подачу електроенергії відновлено. Водоканалу відведений термін, щоб здійснити повний розрахунок за отримані послуги.

«Ситуація набирає ознак повної невизначеності, – зазначив начальник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала, – оскільки за інформацією обласного департаменту фінансів, через який відбувається рух усіх державних коштів, до кінця цього місяця проведення жодних відшкодувань не передбачено. Це замкнене коло і водоканал опинився в його епіцентрі, стаючи щоразу безпорадним заручником ситуації, вихід з якої можливий лише із залученням важелів державного рівня. Поки цього не відбулося, ми жодним чином не можемо розраховувати на стабілізацію проблеми».

Вчора Дрогобицький міський голова Тарас Кучма скерував листа голові ЛОДА Олегу Синютці з проханням вжити всіх можливих заходів щодо проведення розрахунків з державного бюджету та не допустити чергового відімкнення електроенергії КП “Дрогобичводоканал”.

Проблеми із розрахунками за електроенергію сьогодні  мають усі водоканали України. Для прикладу, 23 травня 2018 р. на сайті «Україна комунальна» опубліковано статтю «Київводоканалу» через борги відключать електрику», де йдеться про борг Київського водоканалу перед енергопостачальною компанією у розмірі 228,4 млн грн.