Вартість послуг для абонентів Дрогобицького водоканалу може зрости в середньому на 20%

У зв’язку із збільшенням вартості основних складників тарифу, Дрогобицький водоканал опинився перед загрозою річного дефіциту у розмірі майже 13 млн грн. Саме це і спонукало підприємство до перегляду вартості послуг.
Сьогодні, 3 березня, у газеті “Галицька зоря” підприємство оприлюднило повідомлення про намір змінити тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Згідно з цією інформацією, вартість послуг на централізоване водопостачання та водовідедення може зрости на 21,5 % – з 15,16 грн / 1 куб м з ПДВ до 18,42 грн/1 куб м з ПДВ. Щодо централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), то очікуване зростання вартості послуги становить 22% – з 16,41 грн/ 1 куб м з ПДВ до 20,04 грн/ 1 куб м з ПДВ.
Наразі економічні розрахунки КП “Дрогобичводоканал” вивчає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Прерогативою саме державного регулятора є встановлення остаточного розміру тарифу.
Перегляд цінової політики, зазначає директор підприємства Роман Шагала, викликаний загальнодержавними обставинами. Передусім, зростання вартості води та водовідведення потягнули стрибки цін на визначальний і невід’ємний складник виробничого процесу – електроенергію.
“У вартість чинного тарифу, встановленого підприємством для населення з 1 травня 2016 р., закладено 1,58 грн за 1 кВт. Суттєво, що ця вартість електроенергії фактично покривала витрати підприємства на неї лише на 95,4 %. Тобто з травня ми уже щомісячно мали дефіцит у витратах на електроенергію. Відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 1 кВт спожитої електроенергії для підприємства у лютому коштував 1,90 грн. Це означає, що розрив між вартістю електроенергії та закладеними у тарифі витратами збільшився і надалі ця негативна тенденція тільки поглиблюватиметься, бо держава взяла курс на підвищення тарифів на електроенергію”, – каже керівник підприємства.
Серед чинників, що стимулювали невідкладний перегляд тарифів водоканалу, також зростання розміру мінімальної зарплати з 1 600 грн до 3 200 грн та зростання цін на пально-енергетичні та інші матеріальні ресурси.
Прямопропорційно до зростання вартості складників тарифу, що не покриває витрат, зростає збитковість підприємства. За підрахунками економістів водоканалу, майже 13 млн грн у межах чинного тарифу не вистачає на річні витрати відповідно до законодавчих вимог лише по чотирьох показниках. Зокрема на електроенергію бракує 4 млн 500 тис. грн, на заробітню плату – 4 млн 900 тис. грн, без урахування того, що всі посадові оклади на підприємстві доведеться адаптовувати відповідно до запланованого підвищення прожиткового мінімуму у квітні і жовтні 2017 р. Щодо сплати соціальних внесків, дефіцит становить 1 млн 78 тис. грн, податків та зборів – 1 млн 600 тис. грн. Фінансовий дефіцит такого розміру, наголошує керівник підприємства Роман Шагала, загрожує зупинками водопостачання. Тому для економіки підприємства підвищення тарифів у цій ситуації є єдиним стабілізуючим заходом.