Без політики – про каналізацію

Передвиборчий час особливий тим, що перед громадськістю постають універсальні знавці кожної галузі. На жаль, проблеми вони розглядають не у господарському ключі, як би мало бути, а подають під політичним соусом.
Днями один з кандидатів на голову Трускавецької ОТГ висловився про неякісну роботу очисних споруд у Дрогобичі, куди потрапляють на очистку каналізаційні води з Трускавця.
Похвально, що кандидат вболіває за екологічну ситуацію. Це сьогодні справді одна з визначальних проблем не лише нашого регіону чи держави, а всієї земної кулі. Однак важливо висловлювати фахові і правдиві думки. Цілком погоджуюся, збудовані у 70-х роках минулого сторіччя очисні споруди КП “Дрогобичводоканал” потребують інвестування і реконструкції. Але стверджую, що сьогодні ті стоки, які потрапляють на очисні споруди, проходять стовідсоткову в плані якості очистку. За цим веде пильний нагляд державна екологічна інспекція. Оцінити якість очистки можна за чіткими науковими параметрами, а не споглядаючи з висоти пташиного польоту, кружляючи над територією очисних споруд.
КП “Дрогобичводоканал” сьогодні стикається з тим, що очистку 40% стоків проводить безплатно. Внаслідок цього, підприємство зазнає значних збитків: з 36 тис куб м стоків, очищених за добу, за 15 тис куб м не проводиться оплата. Йдеться про дощові, талі, дренажні води, які через загальносплавну каналізацію з територій населених пунктів потрапляють на очисні споруди.
Шкода, що таку широку проблему, як цивілізоване водовідведення, кандидат розглядає лише у вузькій проекції якості очистки на очисних спорудах і не порушує питання відсутності каналізаційних мереж у великої кількості населення, яке скидає стічні води у поверхневі водойми, що справді є загрозливим для екології. Над чим сьогодні справді варто думати, це, як організувати транспортування цих стоків на очисні споруди і забезпечити проведення оплати за них.
Відповідно до ЗУ “Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення” вимоги до системи водовідведення населеного пункту визначаються згідно з величиною популяційного еквівалента.
Популяційний еквівалент – це навантаження стічної води органічними речовинами, що підлягають біологічному розкладанню, з 5-денним біохімічним споживанням кисню, що становить 60 гр на добу. Популяційний еквівалент зазначається у місцевих правилах приймання стічних вод. Відповідно до Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення м. Дрогобича та м. Стебника, які затверджені рішенням виконавчого комітету №136 від 21.06.2018 р. популяційний еквівалент для Дрогобича – 24 000, для Стебника – 2 050. Відповідно до ст. 13-1 згаданого закону у населених пунктах, якщо популяційний еквівалент становить 2 000 і більше, то централізоване водовідведення є обов’язковим. Коли будівництво та впровадження системи централізованого водовідведення пов’язане з надмірними витратами, повинні використовуватися індивідуальні системи, які забезпечують такий самий рівень захисту довкілля.
21% наших споживачів не охоплені централізованим водовідведенням. Який вихід? Можна реалізувати спеціальну програму, адже подекуди є можливість під’єднання нових мереж до наявних каналізаційних колекторів. В інших ситуаціях, важливо, щоб кожен будинок облаштував мінісептик. На договірній основі має здійснюватися відкачування та вивіз відходів на очисні споруди спеціалізованим транспортом. Така практика успішно працює у Європі. Насамперед у нас має запрацювати жорстке екологічне законодавство. Лише воно може гарантувати успішне подолання цієї проблеми.