Де “забуксувала” субвенція з різниці у тарифах?

 КП “Дрогобичводоканал” сьогодні було б у повному розрахунку з ПрАТ “Львівобленерго” за умови, якби отримало належну йому субвенцію з різниці у тарифах. По цьому виду держаних виплат КП “Дрогобичводоканал” з державного бюджету не одержало 19,5 млн грн, коли за спожиту електроенергію борг водоканалу сьогодні становить 2, 7 млн грн.

То ж чому на невизначений термін зависла субвенція, що могла б стати джерелом уникнення неплатежів за електроенергію?
Проблему детально аналізує на шпальтах видання “Україна комунальна” головний експерт житлово-комунального господарства України Віктор Старицький:
“По своїй суті, “”різниця в тарифах”- це відшкодування із бюджету суми грошей за невідповідність тарифів, тобто, коли затверджений тариф не покриває реальних витрат. Субвенція на погашення заборгнованості із “різниці в тарифах” – це зобов’язання держави перед підприємствами ЖКГ.
У 2017 році до Державного бюджету було закладено 5 млрд грн на відшкодування різниці у тарифах для підприємств тепло- та водопостачання. Територіальні комісії підтвердили заборгованість держави перед підприємствами водопостачання та водовідведення у сумі 3,5 млрд грн.
На жаль,надія на фінансову підтримку коштом субвенцій не виправдалася через відсутність встановленого НКРЕКП алгоритму по розрахунках з енергопостачальними компаніями по різниці в тарифах на послуги водопостачання та водовідведення з Оптовим ринком електроенергії, хоча такий алгоритм мав бути обов’язково встановлений НКРЕКП згідно із законом “Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії”.
Про необхідність знайти можливості та вирішити дане питання, вплинути на НКРЕКП неодноразово наголошувалось в зверненнях галузевих громадських організацій до різних органів та посадових осіб, навіть були доручення Прем’єр-Міністра, але всі вони так і не були виконані НКРЕКП.
У Державному бюджеті на 2018 рік закладено 1 млрд грн субвенцій на погашення заборгованості з різниці у тарифах. У лютому цього року була прийнята Постанова Кабміну, відповідно до якої ряд водоканалів може провести розрахунки по заборгованості з електроенергії коштом субвенції з різниці в тарифах.
Однак, як і в минулому році розрахунки за цією субвенцією можливо провести лише за умови згоди НКРЕКП на встановлення відповідного алгоритму по розрахунках з Оптовим ринком електроенергії, якої поки що немає. Складається враження, що мета такого “мовчання” НКРЕКП- сплата водопостачальним підприємствам додатково до тарифу ще й штрафних санкцій. Такий собі “Роттердам +”, тільки вже для обленерго коштом водопостачальних підприємств…”

Гіркі наслідки усіх незрозумілих ходів  на загальнодержавних верхах пожинають водоканали, які ставлять перед собою наразі одне завдання – втриматися на плаву. Для виживання кожен шукає свою рятівну соломину. КП “Дрогобичводоканал”, щоб стабілізувати ситуацію із розрахунками за електроенергію до часу, поки держава завершить випробувальні експерименти, змушене було взяти кредит у банку.