Чи можна у воєнний час проводити повірку засобів обліку води?


Багато наших споживачів ставлять це питання.
У Постанові КМУ №412 від 30.06.2022 “Про деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного стану” жодним чином не йдеться про те, що у цей період заборонено робити повірку засобів обліку води.
Разом з тим, законодавством передбачено, що під час вонного стану повірку можна не робити. Якщо термін повірки закінчився під час воєнного стану або протягом місяця його припинення, то попереднє повірочне свідоцтво залишається чинним ще на три місяці після скасування воєнного стану.
Так чи інакше, та споживачу, якщо він нікуди не виїхав у воєнний час, а перебуває вдома, у своєму помешканні, не варто відмовлятися від повірки.
Нагадаємо, цього року на вимогу законодавства КП “Дрогобичводоканал” розпочало повірку комерційних засобів обліку. У ЗУ “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” введено нові поняття “вузол комерційного обліку” та “вузол розподільного обліку”. Відповідно до цього, законодавець розділив лічильники на комерційні та розподільні.
Комерційні лічильники – це лічильники у приватному секторі та лічильники у багатоквартирних будинках, які облікують всю воду у будинку.
Розподільні лічильники – це лічильники у квартирах.
Відповідно до ст. 17 ЗУ “Про метрологію та метрологічну діяльність”, метрологічну повірку комерційних лічильників здійснює водоканал, повірка розподільних (квартирних) проводиться за рахунок споживача.
Повірка проводить безплатно, оскільки її вартість входить до плати за абонентське обслуговування, яку споживачі КП “Дрогобичводоканал” сплачують з січня цього року.
Наразі метрологічна служба КП “Дрогобичводоканал” провела повірку у мікрорайонах вул. Спортивної, І. Котляревського та вул. Грабовського. Відтак будуть охоплені інші вулиці, відповідно до плану-графіку підприємства.
З питань повірки можна звертатися за таким номером телефону: 067- 319-77-01.