Протягом місяця Дрогобицький водоканал зменшив борг за електроенергію майже на мільйон

Станом на 1 липня заборгованість КП «Дрогобичводоканал» перед ПАТ «Львівобленерго», порівняно з показниками станом на 1 червня, зменшилася з 1 млн 852 тис. грн до 884 тис. грн. Значною мірою сприяли поліпшенню фінансових розрахунків платежі від споживачів, отримані підприємством уже за новими, чинними з 1 травня, тарифами.
Як зазначає начальник Дрогобицького водоканалу Роман Шагала, підприємство бере курс, аби вирватися з боргового зашморгу. Передусім це унеможливить відімкнення електроенергії, через які перебої з водопостачанням неодноразово відчували дрогобичани. Торік КП»Дрогобичводоканал» чотири рази залишалося без світла. Знеструмленою була не лише виробничо-технічна база, а й насосні станції. Тричі подачу електрики відновили протягом доби. Мав місце прикрий факт, коли у розпал спеки внаслідок знеструмлення насосних станцій у кранах деяких дрогобичан води не було протягом 20 днів.
З іншої сторони, ситуація з розрахунками комунального підприємства за спожиту електроенергію через її постійне здорожання до кінця не врегульована. Причиною цього, пояснює Роман Шагала, є несинхронність зростання вартості на електроенергію та вартості на воду, що мало б бути чітко обумовлено на законодавчому рівні. У результаті нещодавнього двоетапного підняття тарифів на електроенергію (з 1 травня та з 1 липня) зростання ціни за 1 КВт для Дрогобицького водоканалу становить 23,31 грн. У місяць через останні «стрибки» тарифів на електроенергію до сплати КП «Дрогобичводоканал» набігає додаткових 490 тис. грн. Суттєво, що це зростання у новий тариф, за яким дрогобичани сплачують за послуги з водопостачання та водовідведення з 1 травня, не закладено. Тому вкотре державою не забезпечені рівні умови господарсько-фінансової діяльності для підприємств-надавачів послуг.