Паркан не є лінією розмежування водопровідних комунікацій у приватному секторі

Поширеною останнім часом причиною звернень абонентів приватного сектору до адміністації КП “Дрогобичводоканал”, є витоки на ділянці мережі, що є власністю абонента. Більшість споживачів знаковою лінією, що окреслює їхню власність, вважають паркан. І якщо витік води стався за парканом – значить відповідальність лежить на водопостачальному підприємстві, куди і спішать з претензіями.

Варто знати, у водопровідних комунікаціях лінією розмежування споживача і підприємства є водопровідний ввід – місце врізки того чи іншого абонента до вуличного водопроводу. Відповідно до п.1.3 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, водоканал обслуговує вуличні, квартальні та дворові мережі водопостачання, які є в нього на балансі або на обслуговування яких підприємство уклало договір зі споживачем.У разі витоку у мережі, що є власністю споживача (тобто ділянка від місця під’єднання на вуличному водопроводі до будинку) він зобов’язаний ліквідувати цей витік власним коштом. Згідно з Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів, такі витоки споживач має ліквідовувати негайно. У випадку неспроможності самотужки ліквідувати витік, споживач має право звернутися до КП “Дрогобичводоканал” із заявою про ліквідацію витоку на його приватній мережі. За надання такої послуги споживач проводить оплату підприємству згідно з калькуляцією.

У випадку наявності витоку на ділянці від місця під’єднання на вуличному водопроводі до будинку та бездіяльності споживача водоканал змушений вдаватися до від’єднання такого споживача від вуличного водопроводу. У такому разі на споживача лягають додаткові витрати з оплати за від’єднання та повторне під’єднання до мережі.Також водоканал в праві застосувати штрафні санкції до осіб, у мережі яких виявлено витік. Розмір санкцій визначається відповідно до формули з урахуванням діаметру водопровідної труби та чинного тарифу на водопостачання.

З огляду на це, КП “Дрогобичводоканал” закликає споживачів приватного сектору стежити за станом водопровідних мереж, що є у їхній власності, вчасно проводити заміну чи ремонт цих комунікацій, тим самим запобігаючи винекненню витоків води.

З повагою,

адміністрація КП “Дрогобичводоканал”