За 14 місяців Трускавецький водоканал перед КП “Дрогобичводоканал”наростив 3,4 млн боргу

На 1 липня заборгованість ТзОВ “Трускавецький водоканал” перед КП “Дрогобичводоканал” сягнула 13 млн грн, коли 30 червня 2015 р. цей борг становив 11,2 млн грн. До цього ж за останніх чотирнадцять місяців, з 1 травня 2016 р. до 1 липня 2017 р., боржник наростив заборгованість на 3,4 млн грн, а за червень рівень плати ТзОВ “Трускавецький водоканал” становив всього лиш 60% від вартості спожитих послуг.

Два роки тому до заборгованості ТзОВ “Трускавецький водоканал” перед КП “Дрогобичводоканал”була прикута пильна увага громадськості . Тоді невчасний розрахунок водоканалу сусіднього міста неодноразово породжував ланцюжкову реакцію: за несплату ПАТ”Львівобленерго” припиняло електроживлення КП “Дрогобичводоканал”. Відтак негативний вплив цих боргових залежностей відчував кожен дрогобичанин, коли без попередження у крані на тривалий час періодично зникала вода. Уникати повторення колапсів дворічної давності Дрогобицькому водоканалу поки що вдається, втім підприємство постійно перебуває на борговій нитці ПАТ “Львівобленерго”.

Рятівною соломиною виходу з боргової ями для ТзОВ “Трускавецький водоканал” не став запроваджений з 1 травня 2016 р. оптовий тариф, що був у 2,5 рази меншим ніж для інших споживачів КП “Дрогобичводоканал.” Навпаки: за 14 місяців ця яма поглибилася і на 1 липня 2017 р. приріст заборгованості зафіксовано у розмірі 3,4 млн грн.

“Оскільки законом заборонено суму боргу закладати у тариф, то платоспроможним наш головний боржник може стати лише завдяки додатковому інвестуванню. Тому наразі, якби нам не хотілося це констатувати, та ми фактично надаємо послуги банкруту”, – наголошує начальник КП “Дрогобичводоканал” Роман Шагала.

Нарощені борги водоканалу міста-курорту і надалі болісно вдаряють по економічній діяльності КП “Дрогобичводоканал”. Підприємство не спроможне погасити борг перед державним бюджетом з ПДВ у розмірі 4,6 млн грн та вчасно розрахуватися за електроенергію, за яку водоканал сьогодні завинив постачальнику 2,2 млн грн. Заборгованість із зобов’язань перед Мініністерством фінансів з погашення позики МБРР – 6,6 млн грн.

Спонукати затятого неплатника до дії, переконані в адміністрації дрогобицького підприємства, можна, припинивши надавати йому послугу або ж обмежити кількість її подання. Проте вдаватися до таких дій забороняє законодавство. Тому у пошуку справедливості для Дрогобицького водоканалу відкритим залишається лише один шлях – судові інстанції, де сьогодні на розгляді перебуває три позовні заяви про примусове стягнення з ТзОВ “Трускавецький водоканал” 4,1 млн грн.