Активізували роботу з головами ТГ щодо обслуговування мереж

Після випадку у Лішні, де замортизована ділянка водопроводу вийшла з ладу і споживачі залишилися без води, КП “Дрогобичводоканал” актуалізувало питання про правову межу відповідальності в обслуговуванні мереж.
Минулого тижня адміністрація підприємства скерувала листи на адресу Трускавецького міського голови з інформацією про стан комунікацій у селах Доброгостів, Уличне, Модричі, Станиля , що ввійшли до Трускавецької ТГ. Аналогічного листа надіслано голові Грабовецько-Дулібівської сільської ради, до складу якої входять села Довголука, Воля Довголуцька .
Водопровідні мережі, якими здійснюється централізоване водопостачання у всіх цих селах, побудовані споживачами. Довготривалий термін експлуатації трубопроводів призвів до їхнього незадовільного технічного стану. За останній період почастішали скарги споживачів на витоки води на цих мережах.
Згідно з п. 9 розділу 2 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань ЖКГ України 27 червня 2008 р. № 190 ( редакція, затверджена наказом Міністерства розвитку громад та територій України № 97 від 19.04.2021), передбачено, що споживач забезпечує експлуатацію, ремонт та усунення аварійних ситуацій на об’єктах/мережах водопостачання та водовідведення, які йому належать (перебувають у користуванні), власними силами або із залученням інших суб’єктів господарювання.
П. 2 розділу 2 цих Правил передбачає, що мережі водопостачання та водовідведення споживача експлуатуються та обслуговуються споживачем. Обслуговування мереж споживача може здійснюватися виконавцем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на умовах окремого договору.
Відповідно до п. 9.3.6 Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, затверджених наказом № 302 від 27.11.2015 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, які зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 січня 2016 року за № 162/28292, передбачено, що пошкоджені трубопроводи підлягають негайному відключенню з метою припинення марних втрат води.
Відповідно до ст. 30 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, до повноважень виконавчих органів місцевого самоврядування належить вирішення питань водопостачання.
Згідно з розділом 2 п. 1 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України,
“виконавець послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення обслуговує вуличні, квартальні та дворові мережі водопостачання та водовідведення споруд і обладнання, а також технологічні прилади і пристрої на них, які перебувають у нього на балансі або на які є відповідний договір на обслуговування зі споживачем”.
З метою забезпечення стабільного надання послуг та уникнення від’єднань мереж, водоканал апелював до органів місцевого самоврядування вирішити питання щодо ремонту та заміни пошкоджених трубопроводів.