Калорійність та вміст твердих речовин у сирому осаді та надлишковому мулі на очисних спорудах Дрогобицького водоканалу є занизькими для виробництва біогазу- висновок фінської компанії


Вчора інформаційний простір Львівщини облетіла новина про те, що Дрогобич та Червоноград перемогли у конкурсі з будівництва на очисних спорудах станції з виробництва біогазу.
Львівська обласна державна адміністрація стала переможцем проєкту міжнародної технічної допомоги, який фінансується цільовим фондом «Фінляндія Україна». У межах проєкту було передбачене виготовлення техніко-економічного обґрунтування для будівництва станції з виробництва біопалива (біогазу) на території Львівської області.
Компанія AFRY Ukraine спільно з представниками департаменту екології та природних ресурсів та департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської облдержадміністрації провели оцінку наявних очисних споруд на підприємствах водопровідно-каналізаційних господарств області. Загалом оцінку дали майже по 30-ти об’єктах у 8-ми містах області.
Серед проаналізованих очисних споруд обрали два об’єкти, для яких провели повну технічну та фінансову оцінку з метою визначення їх доцільності для подальшої реалізації в проєкті. Це об’єкти у Дрогобичі та Червонограді. Саме вони, згідно з оцінкою, найбільш придатні для подальшої роботи у напрямку виробництва біогазу.
Водночас фінська компанія-підрядник виготовила техніко-економічне обґрунтування (ТЕО), відповідно до якого встановлено, що калорійність та вміст твердих речовин у сирому осаді та надлишковому мулі на очисних спорудах Дрогобицького водоканалу є занизькими для виробництва біогазу. Збитки виробництва за таких умов становитимуть 200 тис. євро у рік.
Ймовірно, результати цього незалежного дослідження здивували владних чиновників, втім для фахівців Дрогобицького водоканалу такий висновок очікуваний. Очисні споруди, збудовані у 70-х роках минулого сторіччя, працюють без збоїв. Претензій до механічно-біологічної технології очистки стоків не має навіть екологічна інспекція, яка проводила тут останню перевірку у липні. Проте за пів століття технології сягнули високого розвитку.Технологічне обладнання, капітальні споруди, що забезпечують процес очистки, потребують повного оновлення, на що потрібно понад 100 млн грн.

  • Це цікавий проєкт екологічного спрямування, – коментує начальник КП “Дрогобичводоканал” Роман Шагала. – Його ефективно можна реалізувати у Європі, де модернізована інфраструктура, а місцеве самоврядування має змогу відшкодовувати будь-які збитки задля екологічних цілей. У нас результати техніко-економічного обґрунтування яскраво підтвердили те, про що заявляємо давно – насамперед потрібно вкладати кошти у технології, тобто розпочинати вирішувати проблему з її кореня. Саме це незалежне дослідження дає нам об’єктивну підставу правильно розставляти акценти у бізнес-пропозиціях.